Radiofrecventa - notiuni de baza

Ce este RadioFrecventa (RF)?

Tratamentul de Radiofrecventa (RF) se bazeaza pe capacitatea undelor electromagnetice de anumite frecvente si intensitati de a genera energie si induce incalzirea anumitor structuri moleculare din tesuturile dermice si sub-dermice. Aceasta incalzire selectiva are ca efect scurtarea si deci intinderea  fibrelor de colagen existente in derm si hipoderm, precum si stimularea aparitiei de noi fibre de colagen, prin stimularea colageno-genezei la nivelul fibroblastilor. Este un tratament non-invaziv, care aplicat corect nu influenteaza stratul superficial al pielii, epidermul, si ale carui efecte se fac simtite progresiv in lunile urmatoare sedintelor de tratament, aceste efecte ramanand vizibile pentru perioade de pana la 2 ani.

Afirmatiile precum cele ca: "sub actiunea RF celulele adipoase se micsoreaza prin eliminarea de particule lipidice care sunt apoi preluate de sistemul limfatic" sunt neadevarate, si sunt facute doar cu scop de marketing. Radiofrecventa poate conduce la micsorarea adipocitelor, dar nu prin acest mecanism, care de altfel este inexistent la nivelul biologiei celulare. Prin inclazire se activeaza metabolismul adipocitului, si aceasta activare poate duce in timp la micsorarea volumului acestuia, dar nu acesta este efectul important si major al RF, ci cel de scurtare a fibrelor de colagen si de activare a colagenogenezei. Activarea metabolica a lipocitelor este insa un efect secundar benefic in mai toate tratamentele anticelulitice, si este raspunzatoare pentru efectele de reducere circumferentiala ale acestor tratamente.

Tipuri de tratamente RF

Exista mai multe tipuri tratamente RF, dezvoltate de diversi producatori in ultimii ani ca urmare a intelegerii mecanismelor prin care se obtin efectele benefice ale RF asupra tegumentului.

Cea mai importanta distinctie trebuie facuta intre Radiofrecventa Mono-polara si Radiofrecventa Bi-polara. (Radiofrecventa multi-polara este de fapt o varianta a radiofrecventei bi-polare, si a fost elaborata mai mult pe criterii de marketing, fara un plus de eficienta dovedita clinic).

RF Monopolara se bazeaza pe aplicarea in zona tratata a unui singur electrod, de dimensiuni relativ mici, in timp ce cel de-al doilea electrod, de dimensiuni mai mari, este aplicat intr-o zona indepartata de zona de tratament, pentru a permite scurgerea curentului electric in afara organismului. Datorita dimensiunilor mici ale electrodului de intrare, densitatea de energie este foarte mare, si zona tratata se incalzeste relativ repede (acest lucru nu se intampla si la iesirea curentului tocmai pentru ca electrodul de iesire este mai mare si deci densitatea de energie este mult mai mica).

RF Monopolar

Utilizarea unui singur electrod creste penetrarea energetica, dar aceasta penetrare este greu controlabila si ajustabila tocmai datorita faptului ca undele electromagnetice (curentul electric) circula liber prin organism, si nu se poate determina cu precizie, in functie de caracteristicile fiecarui pacient in parte, pana unde s-a produs incalzirea. Cele mai multe din efectele secundare nedorite are RF Monopolare sunt legate tocmai de faptul ca o mare parte din energia termica se elibereaza in straturile profunde, sub-hipodermice, care nu sunt vizate de fapt de tratamentul RF, dar care pot suferi leziuni. Datorita acestor efecte secundare impredictibile, numarul de sedinte ce se pot realiza fara riscuri este mic, 1 maxim 2, iar tratamentele se fac la intervale relativ mari, de 3-6 luni.

RF Bipolara se bazeaza pe aplicarea, in zona tratata, a doi electrozi de dimensiuni egale, pozitionati relativ aproape unul de celalalt. Undele electromagnetice se scurg de la un electrod la celalalt trecand prin tegumentul adiacent si generand incalzirea acestuia. Drept rezultat se obtine o aplicare mult mai precisa a energiei, care patrunde in derm la o adancime controlata de frecventa si intensitatea folosita, si nu are cum sa ajunga la adancimi mai mari decat cele prevazute in protocolul de tratament.

Bipolar RF

Drept urmare, RF Bipolara tinde sa fie mai sigura si mai putin agresiva decat cea monopolara. In particular, avand in vedere ca RF Bipolara este relativ superficiala, exista un risc mult mai mic de supra-inclazire si de pierdere de tesut conjunctiv (cum se intampla in cazul RF Monopolar, in special la nivelul fetei), iar tratamentele se pot face in sedinte multiple, la distante de 1-2 saptamani, in functie de intensitatea si calitatea raspunsului observat in zonele tratate.

RF Tripolara sau Multipolara este asa cum spuneam o varianta de RF Bipolara, in care piesa de tratament are mai multi electrozi, 3, 4, 5 etc. Acestia functioneaza practic tot in perechi de cate doi, fiecare electrod devenind  pe rand activ sau pasiv pentru cate o scurta perioada de timp. Aceasta pendulare intre diversii electrozi nu aduce nici un beneficiu clinic, ba mai mult, este posibil sa fie chiar contra-productiva, intrucat apar intreruperi si discontinuitati in aplicarea undelor electromagnetice. RF multipolara este o simpla gaselnita de marketing, iar rezultatele clinice, chiar si cele efectuate de producatorii acestor aparate, nu sprijina eficienta acestui tip de RF.

In mod traditional, RF Monopolara, datorita adancimii mai mari de patrundere a energiei, a fost folosita pentru tratamentele corporale, de reducere a celulitei si de body-sculpting, iar RF Bipolara, tocmai datorita efectului termic controlat si cumulativ, a fost folosita in tratamentele faciale. In ultimul timp insa RF bipolara tinde sa devina modalitatea de electie in toate tratamentele care folosesc radiofrecventa, tocmai datorita capacitatii sale de a tinti mai specific acele structuri care ne intereseaza.

Un element foarte important in tratamentele de RF, in special in RF bipolara, este frecventa undelor electromagnetice folosite, pentru ca in functie de frecventa folosita energia patrunde mai adanc sau mai putin adanc. In general, cu cat frecventa este mai mare, cu atat penetrarea in adancime este mai mica. Majoritatea aparatelor de RF folosesc frecvente in jurul a 1-3 Mhz, si de regula frecventa folosita este unica pentru un aparat anume.

Merita subliniat ca nu exista nici o legatura intre numarul de Mhz ale unui aparat si puterea acestuia. Faptul ca un aparat de RF este proiectat pentru o frecventa de 5Mhz nu inseamna ca este "mai puternic" decat unul de 1Mhz sau 3Mhz. Frecventa mai mare a undelor electromagnetice nu inseamna un randament mai bun al aparatului respectiv.

Exista insa o legatura intre frecventa folosita si penetrarea in adancime a radiatiei electromagnetice. Cu cat frecventa este mai mica, cu atat penetrarea este mai adanca. Frecventele mai mari, de exemply 5 sau 10 Mhz tind sa fie destul de superficiale, in consecinta efectul este si el limitat la vecinatatea epidermului, si nu influenteaza prea mult zona dermica.

Pentru a patrunde mai adanc in derm, se utilizeaza frecvente de 1Mhz sau chiar mai mici, care pot genera efecte la nivel dermic si hipodermic.  Ele insa au un efect limitat asupra dermului superficial.

La modul ideal, ar trebui utilizate mai multe frecvente simultan, pentru a trata in mod egal structurile tegumentare situate la adancimi diferite.

Suplimentarea efectelor Radiofrecventei

Producatorii de echipamente au imaginat diverse "imbunatatiri" ale tratamentului de radio-frecventa, prin cumularea a mai multe proceduri in capul de tratament. Nu toate aceste suplimentari sunt insa benefice pentru scopul avut in vedere, si anume diminuarea celulitei si a masei de tesut adipos tegumentar.

Cea mai utila din acestea este de departe suctiunea, sau vacuumul, insa nu datorita efectului de masaj vacumatic cum s-ar putea crede, ci pentru ca prin suctiune se poate mai usor localiza un anume volum cutanat (un pliu) care in consecinta va fi tratat mai eficient prin radio-frecventa.

Vacuum RF

Masajul aplicat simultan cu Radiofrecventa (nu ne referim aici la o simpla suctiune, ci la masajul sistematic realizat cu ajutorul rolelor si vacuumului)  are efecte negative asupra rezultatelor tratamentului RF, pentru ca masajul impieteaza asupra fenomenului de scurtare a fibrelor de colagen sub actiunea caldurii. Prin aplicarea de tensiune mecanica, fibrele de colagen care tind sa se micsoreze sub actiunea caldurii sunt in fapt intinse si impiedicate sa se scurteze. Acest lucru este contraproductiv atat in ceea ce priveste efectul anticelulitic cat si pentru skin tightening. Aplicat separat, preferabil  in tratamente anti-celulititce precum Endermologie, masajul este benefic prin actiunea sa de drenare si stimulare a micro-circulatiei la nivel dermic si hipodermic, insa nu este indicata asocierea simultana a masajului cu RF, ci efectuarea sa inainte de tratamentul de RF, deoarece un tegument bine drenat raspunde mai bine la stimularea RF.

Aplicarea altor forme de energie - cum ar fi cea luminoasa, in cazul aparatelor de tip E-light, cu ajutorul luminii pulsate sau radiatiei infrarosii - poate pare benefica la prima vedere, insa este de fapt si ea contra-productiva. Succesul procedeului de RF este dat tocmai de faptul ca fibrele ce colagen raspund foarte bine la tipul de energie generata de undele electromagnetice de anumite frecvente, si anume cele din spectrul de frecvente numit "radio". Lumina pulsata sau cea infrarosie face parte din cu totul alt grup de frecvente, care desi au un efect de incalzire (si chiar de stimulare a producerii de colagen) nu sunt directionate selectiv catre fibrele de colagen, ci incalzesc fara discernamant toate structurile din piele. Exista insa o limita pana la care putem incalzi tegumentele fara a deteriora diversele structuri, si fara a genera puternic discomfort pacientului.

In acest fel, cum totalul energetic aplicat nu poate depasi o anumita limita, prin adaugarea de energie provenita de la lumina pulsata se reduce de fapt energia care provine de la radio-frecventa, si deci se limiteaza efectele pozitive ale radio-frecventei. Lumia pulsata este benefica in tratamentele de skin-rejuvenation, insa nu este indicat sa se foloseasca simultan cu RF faciala, ci in tratamente separate, la distanta de cateva zile. De asemeni, lumina infrarosie este si ea  benefica, in special in tratamentele de slabit, dar este mult mai indicat sa se foloseasca in tratamente separate.